Blog

per page
Set Descending Direction
  1. Decanteren

    Decanteren... een magisch woord. Maar onder deze zeer algemene noemer vallen verschillende zaken en wordt menig verhaal op een hoop gegooid zodat de beginnende wijnliefhebber verward achter blijft. In grote lijnen kan je stellen dat er twee redenen zijn om te decanteren, de wijn van de fles in een karaf gieten.


    LUCHT GEVEN
    Wijnen kunnen voor verschillende redenen een voordeel halen door te decanteren. De reden moet immer zijn om de wijn beter naar voor te brengen en zijn maximale karakteristieken tot hun recht te doen komen. Zeer jonge wijnen, die nog een zeer hoge zuurtoets hebben en best nog wat blijven liggen kan je verzachten en hun volledig spectrum aan smaken doen naar voor komen door na te bootsen wat er met een lange bewaartijd wordt bestelligd: oxidatie. De leeftijd van de wijn en ook de kwaliteit zal bepalen of decanteren nodig is, en indien nodig met welke intensiteit je dit zal doen.

    advies:
    - oudere bewaarwijnen zal je zeer zachtjes aan in de karaf gieten zodat hij volledig open bloeit. De hoge zuren zijn reeds verzadigd en versmolten gedurende de bewaarperiode.
    - heel jonge rode wijnen kan je met meer "geweld" in de karaf gieten zodat het effect van oxidatie groter is.  


    DROESEM SCHEIDEN VAN DE WIJN 
    Bewaarwijnen kunnen met de jaren een droesem vertonen. Het gehalte aan droesem wordt bepaald door de mate van filtering alvorens te bottelen. Het is een delicate oefening aangezien je bij filteren de dingen wegfiltert die je niet wenst maar ook zaken die je misschien wel wenst te behouden. Een consument vindt droesem vervelend maar heeft bij oudere wijnen hiervoor meer begrip aangezien er zich een natuurlijk proces afspeelt in de fles. Maar zoals met vele dingen, trop is teveel. 

    advies:
    - zet de fles gedurende 12 tot 24 rechtop zodat de droesem naar de bodem van de fles zakt
    - open voorzichtig de fles en vermijd zo veel mogelijk de fles te bewegen
    - schenk hem voorzichtig en zachtjes aan in de karaf
    - hou de flessenhals goed in het oog tegen een licht achter de fles, zodat je op een bepaald moment de droesem begint te zien meekomen 
    - stop op dat moment en geniet van je wijn
     

    more...
    0
  2. PROEVERIJ 03/06

    more...
    0
per page
Set Descending Direction