Blog

per pagina
Aflopend sorteren
 1. Zondag wijndag! Lentedegustatie in onze kelders op zondag 22 april.


  Zondag wijndag!
  Lentedegustatie in onze kelders op zondag 22 april.
  HOME | HET VERHAAL | DE WINKEL-HORECA-BEDRIJVEN | PROMOTIES

  zondag wijn op 22 april met rosé wijnenVanaf nu noemen we zondag "wijndag". Onze uitgebreide jaarlijkse voorjaarsdegustatie is immers niet meer gedurende de twee weekenddagen maar enkel op zondag. Met deze nieuwe focus kunnen we je nog meer service bieden en bijstaan met raad en daad.

  Wat serveren we deze keer?
  - Onze fijne serie lente en zomerwijnen
  - Nieuwe wijnen uiteraard
  - De last minutes ontdekkingen
  - Veel rosé's
  - Kelderresten aan super interessante prijzen
  - Promoties allerhande

  Als klap op de vuurpijl hebben we een voorstelling van de  Belgische “Ginetical” gin's van Ludwig Lampaert. Ludwig's Wooded Gin werd onlangs in Londen verkozen tot s'werelds beste. 

  Samengevat: als je niet komt heb je heel wat gemist op

  - ZONDAG 22 APRIL van 14.00 tot 19.00 uur

  We serveren je enkele hartige hapjes in een gemoedelijke sfeer en de inkomprijs van € 10,00 per persoon krijg je terug in de vorm van een persoonlijke waardebon, geldig bij aankoop voor een bedrag vanaf € 50,00 en geldig tot uiterlijk 31 mei 2018.

  Alvast van harte welkom op onze Zondag Josdag, ik bedoel... zondag wijndag :-)

  Jos en Rita

   

  Jos Appermont en zijn wijnhandel hebben zich in hun geschiedenis een stevige reputatie opgebouwd. Kwaliteit loopt als een rode draad doorheen het wijnverhaal. Gaandeweg heeft zich een spectaculair gamma genesteld in de gebouwen te Hasselt.


  Olmenstraat 7, 3500 Hasselt - Tel: 011/28.34.34 Fax: 011/28.34.35 Gsm: 0496/80.55.28
  info@wijnenjosappermont.be - https://www.wijnenjosappermont.be

  Openingsuren: 10.00 tot 17.30 - zaterdag van 10.00 tot 17.00 - zondag en maandag gesloten

  Geen interesse meer in onze berichten? {unsubscribe}Unsubscribe{/unsubscribe}

  meer...
  0
 2. Rosé wijn, een groeiende categorie

  Rosé heeft de laatste jaren een stijle opmars gekend. Het idee dat rosé enkel tijdens de zomer wordt gedronken is een beetje achterhaald, niettegenstaandat de lente en zomer het grootste verbruik ervan kent. Maar er is meer aan de hand. Rose wordt meer en meer ook buiten 'het seizoen' gedronken en wordt meer aanvaard als "echte wijn", zoals wit en rood.

  Wijnmakers hebben ingezien dat rosé niet enkel en alleen massa volume met lage prijs hoeft te zijn. De kwaliteit is de laatste 10 jaar danig geëvolueerd, onder druk van wegkwijnende verkoop en grotere wijnkennis bij het grote publiek. Zij die ingezet hebben om rosé met dezelfde benadering te maken als hun witte en rode wijnen zien hun inspanningen meer dan verhoopt beloond. 

  Maar hoe catalogeer je dan rosé wijnen? Gemakkelijk gezegd, het zit tussen rood en wit. Met de evolutie om rode wijnen iets koeler te serveren en witte wijnen niet super koud, past rosé perfect als frisse, al dan niet ook stevige wijn in sommige gevallen, die zeer breed inzetbaar is wij een moderne keuken met invloeden van over gans de wereld. 

  Hoe maak je dan rosé? Gewoon wit en rood mengen is uit den boze, hoewel in enkele gevallen dit toch wordt toegelaten, zoals Champagne en Franciacorta. Aangezien de kleur van de wijn uit de schillen komt, kan je enkel rosé maken van rode druiven. Het is een kwestie van juist genoeg te persen zodat je kleur krijgt maar op tijd hiermee te stoppen zodat de wijnkleur niet doorslaat naar rood. De wijnmaker kan dus vrij bepalen hoe intens hij de kleur wenst.

  Een andere manier is aan de slag te gaan zoals voor rode wijn. Naarmate het sap kleur krijgt ga je een gedeelte sap aftappen en verder laten apart gisten. Het voordeel is dat het sap voor je rode wijn meer intens zal worden in kleur en smaak door de veranderde verhouding sap / schillen. 

  Het is aan de wijnmaker, en ook de gewoontes van een appellatie, uit te maken hoe intens ze hun rosé willen maken, en aan jou om te beslissen welke stijl jou het meest bekoort:
  - licht in kleur en smaak
  - fris en droog
  - rond of neigend naar zoet
  - stevige kleur en intense smaken
  - ...

  In bepaalde landen, om niet USA te vernoemen, wordt rosé wijn soms ook met ijsblokjes gedronken. Meestal heeft die wijn een zweem van zoet, zodat het ijs alles goed afkoelt en vlotjes doet drinken. In Europa gaat men eerder naar een droge frisse stijl. In Azië mag de rosé een beetje "rondeur" hebben, d.w.z. een zweem van licht zoet maar toch fris. 

  Ontdek ons gamma rosé wijnen.

  meer...
  0
 3. Decanteren

  Decanteren... een magisch woord. Maar onder deze zeer algemene noemer vallen verschillende zaken en wordt menig verhaal op een hoop gegooid zodat de beginnende wijnliefhebber verward achter blijft. In grote lijnen kan je stellen dat er twee redenen zijn om te decanteren, de wijn van de fles in een karaf gieten.


  LUCHT GEVEN
  Wijnen kunnen voor verschillende redenen een voordeel halen door te decanteren. De reden moet immer zijn om de wijn beter naar voor te brengen en zijn maximale karakteristieken tot hun recht te doen komen. Zeer jonge wijnen, die nog een zeer hoge zuurtoets hebben en best nog wat blijven liggen kan je verzachten en hun volledig spectrum aan smaken doen naar voor komen door na te bootsen wat er met een lange bewaartijd wordt bestelligd: oxidatie. De leeftijd van de wijn en ook de kwaliteit zal bepalen of decanteren nodig is, en indien nodig met welke intensiteit je dit zal doen.

  advies:
  - oudere bewaarwijnen zal je zeer zachtjes aan in de karaf gieten zodat hij volledig open bloeit. De hoge zuren zijn reeds verzadigd en versmolten gedurende de bewaarperiode.
  - heel jonge rode wijnen kan je met meer "geweld" in de karaf gieten zodat het effect van oxidatie groter is.  


  DROESEM SCHEIDEN VAN DE WIJN 
  Bewaarwijnen kunnen met de jaren een droesem vertonen. Het gehalte aan droesem wordt bepaald door de mate van filtering alvorens te bottelen. Het is een delicate oefening aangezien je bij filteren de dingen wegfiltert die je niet wenst maar ook zaken die je misschien wel wenst te behouden. Een consument vindt droesem vervelend maar heeft bij oudere wijnen hiervoor meer begrip aangezien er zich een natuurlijk proces afspeelt in de fles. Maar zoals met vele dingen, trop is teveel. 

  advies:
  - zet de fles gedurende 12 tot 24 rechtop zodat de droesem naar de bodem van de fles zakt
  - open voorzichtig de fles en vermijd zo veel mogelijk de fles te bewegen
  - schenk hem voorzichtig en zachtjes aan in de karaf
  - hou de flessenhals goed in het oog tegen een licht achter de fles, zodat je op een bepaald moment de droesem begint te zien meekomen 
  - stop op dat moment en geniet van je wijn
   

  meer...
  0
per pagina
Aflopend sorteren