Weetjes

per pagina
Aflopend sorteren
 1. Rosé wijn, een groeiende categorie

  Rosé heeft de laatste jaren een stijle opmars gekend. Het idee dat rosé enkel tijdens de zomer wordt gedronken is een beetje achterhaald, niettegenstaandat de lente en zomer het grootste verbruik ervan kent. Maar er is meer aan de hand. Rose wordt meer en meer ook buiten 'het seizoen' gedronken en wordt meer aanvaard als "echte wijn", zoals wit en rood.

  Wijnmakers hebben ingezien dat rosé niet enkel en alleen massa volume met lage prijs hoeft te zijn. De kwaliteit is de laatste 10 jaar danig geëvolueerd, onder druk van wegkwijnende verkoop en grotere wijnkennis bij het grote publiek. Zij die ingezet hebben om rosé met dezelfde benadering te maken als hun witte en rode wijnen zien hun inspanningen meer dan verhoopt beloond. 

  Maar hoe catalogeer je dan rosé wijnen? Gemakkelijk gezegd, het zit tussen rood en wit. Met de evolutie om rode wijnen iets koeler te serveren en witte wijnen niet super koud, past rosé perfect als frisse, al dan niet ook stevige wijn in sommige gevallen, die zeer breed inzetbaar is wij een moderne keuken met invloeden van over gans de wereld. 

  Hoe maak je dan rosé? Gewoon wit en rood mengen is uit den boze, hoewel in enkele gevallen dit toch wordt toegelaten, zoals Champagne en Franciacorta. Aangezien de kleur van de wijn uit de schillen komt, kan je enkel rosé maken van rode druiven. Het is een kwestie van juist genoeg te persen zodat je kleur krijgt maar op tijd hiermee te stoppen zodat de wijnkleur niet doorslaat naar rood. De wijnmaker kan dus vrij bepalen hoe intens hij de kleur wenst.

  Een andere manier is aan de slag te gaan zoals voor rode wijn. Naarmate het sap kleur krijgt ga je een gedeelte sap aftappen en verder laten apart gisten. Het voordeel is dat het sap voor je rode wijn meer intens zal worden in kleur en smaak door de veranderde verhouding sap / schillen. 

  Het is aan de wijnmaker, en ook de gewoontes van een appellatie, uit te maken hoe intens ze hun rosé willen maken, en aan jou om te beslissen welke stijl jou het meest bekoort:
  - licht in kleur en smaak
  - fris en droog
  - rond of neigend naar zoet
  - stevige kleur en intense smaken
  - ...

  In bepaalde landen, om niet USA te vernoemen, wordt rosé wijn soms ook met ijsblokjes gedronken. Meestal heeft die wijn een zweem van zoet, zodat het ijs alles goed afkoelt en vlotjes doet drinken. In Europa gaat men eerder naar een droge frisse stijl. In Azië mag de rosé een beetje "rondeur" hebben, d.w.z. een zweem van licht zoet maar toch fris. 

  Ontdek ons gamma rosé wijnen.

  meer...
  0
per pagina
Aflopend sorteren